2013-04-26

persediaan sebelum bertunang



assalamualaikum kawan-kawan..

since aku dah bertunang ni ramai jugak la kawan-kawan dok tanya  persediaan sebelum bertunang..ada sesiapa ke nak bertunang dalam masa terdekat ni?hehe..oke kat sini aku nk bagi beberapa tips sebelum nk bertunang..benda yang pertama dulu masa aku mula-mula nk bertunang..gemokk datang rumah aku dengan tiga org sepupu dia yang kenit2 lg utk jumpa parents aku bgtaw nk dtg meminang..aku masa tu x jangka pon dia nk bgtaw scpt tu..igtkn gemokk aku ni penakot..x sangka berani jugak kn..haha..lps dh gemok sembang-sembang 2,3 hari lps tu baru la parents dia dtg bgtaw pulak..oke..kt sini aku nk bg senarai semak apa yg perlu korang buat..mula-mula kn..


1. tetap tarikh, masa, dan tempat..
 -benda ni standard la kan..apa2 pon kena pilih waktu yg sesuai..tempat nk buat kt rumah sendiri ke rumah tok ke rumah makcik ke hotel ke dewan ke sukati korang la..lps tuh waktu nk pagi,tengah hari,petang, malam pon boleh..

2. tentukan jumlah hantaran pihak lelaki dan perempuan
  -contohnya macam aku haritu 5 berbalas 7..tp engkorang pepaham la..kadang2 ada kawan-kawan yg baik hati, saudara mara, jiran tetangga yg budiman konfem akan hadiahkn untuk korang satu @ dua bekas.mcm aku haritu..last2 5 berbalas 9...huu..

3. cincin tunang dan risik
  -oke..yang ni sangat penting oke..tadak cincin tadak makna la jawabnya..selalunya sesetengah adat dan negeri dia akan bagi dua bentuk cincin masa majlis pertunangan..satu cincin untuk merisik satu lagi untuk bertunang..tapi zaman sekarang ni aku rasa mana ada dh risik-risik..korang dh mmg kenal dgn pasangan masing-masing so buat apa la nk risik-risik lg kn..tp pada aku boleh je bg pon cincin merisik..boleh la menambahkan koleksi cincin yang sedia ada..hehe.. :p
haaa..satu lagi..sekarang ni bertunang pon lelaki dpt cincin jugak taw..oh..trend ka adat ka apa ka aku pon xtaw..tp hari tu gemokk dpt la jugak cincin sebentuk dari aku..untungg gemokk berada di abad skrg..mcm2 trend.. :p

4. jumlah wang hantaran dan mas kahwin
  selalu perkara ni orang tua-tua yang akan bincang masa hari pertunangan..tapi pada aku lebih baik la korang bincang dulu dengan pasangan masing-masing and lepas tu bgtaw parents korang supaya masa hari majlis nanti tak timbul la isu tawar menawar..sebab orang pompuan ni bukannya ikan ke ayam ke kt pasar yg nk tawar-tawar..pada pendapat aku la..kalo korang tak kesah nk tawar-tawar ikut korang la..mas kawen zaman sekarang ni mna ikut dh jumlah yang ditetapkan negeri masing-masing..sekarang mas kawen suma ribu-ribu..lima, enam ketoi dinar emas la apa la..trend ka adat ka pesyen ka aku pon tak pasti..pada aku benda senang jangan dirumitkn..kesian kt pasangan masing-masing nanti.. :p


4. tentukan jenis barang hantaran
  -di negeri aku sendiri kalau bertunang ni selalunya orang akan bagi benda manis-manis..sebab bertunang tu kan darah manis..hehe..selalunya makanan la..contoh kek,coklat,kuih apa-apa jelah asalkan semua benda manis..tapi sekarang macam aku kata TREND bertunang dh xdak sangat dh orang nak bg makanan-makanan ni..sekarang ni banyak yang bagi persalinan..contohnya baju,kain,handbag,perfume and macam-macam lagi la..oohhh..aku dulu simple2 je..bg makanan je semua.yg persalinan simpan kawen oke..hehe JANGAN LUPA list kan dulu jenis-jenis barang sebelum nk beli n bagi tuh..

5. pilihan pakaian dan warna pakaian
  -korang mesti ada tema masing-masing kan nk pakai colour apa nanti..selalunya bertunang ni orang akan pilih kale yg sweet-sweet gitu..konon-konon nak bg nampak ayu dan soft je..tapi aku haritu kaler kelabu..amik kauuu..bkn soft grey tuh..tp ni betoi2 kelabu taikk anjing orang kata..haha..pada aku oke je..bergantung pada citarasa masing-masing..ada membe aku pakai hitam rilekk je..korang boleh pilih samada nk jahit sendiri baju..sewa @ tempah..

6. pilihan gubahan hantaran
  bergantung pada indivudu masing-masing..kalo nk jimat n rasa diri tuh kreatif boleh buat sendiri..kalo rasa kaya dan malas nk fikir boleh l tempah @ beli je bekas hantaran dah siap..macam-macam jenis kt kedai pengantin tuh..rajin-rajin la korang menjengah survey apa-apa yang patot..

7. pilihan pelamin or bilik tidur
  -zaman dulu bakal mak mentua sarung cincin dalam bilik tidur je..zaman sekarang pelamin kalah org kawen u oll..nak jimat do it yourself la..macam aku dulu berangan-angan gk la nk pelamin besar..tp fikir-fikir blk bertunang je pon..buat apa nk membazir..buat mini pelamin cukup la..tu pon nk duduk tak sampai lima minit..membazir gk tuh..haha..depends individu tu la..sebenarnya kalo orang yg pemalu mcm aku ni better buat dalam bilik la..takde la ramai sgt nk menjenguk..hehe..kalo kt pelamin konfem-konfem semua mata tertumpu kt kita..ohhh.. ;p

8. make up 
  -untuk perempuan mekap jangan lupa..yela nk nampak berseri ayu manis depan bakal mak mentua kn..kena la mekap cantik-cantik..selalunya mekap untuk bertunang ni soft je..nak jimat guna la khidmat kawan-kawan baek untuk mekap @ mekap je sendiri.. :p

9. jurugambar @ officially photographer
  - sebut pasai trend td..dulu-dulu takde pon gambar masa bertunang ni..kalo ada pon tak banyak la..zaman sekarang..fuhhhh..siap duit je..survey la photographer yg murah2 @ upah je kawan baek @ sedara mara korang yg terer2 tangkap gmbar @ sapa2 yang ada dslr..tu pon kalo nk berjimat la..tp kalo korang ada rezki lebih nk upah OP sendri pon boleh..nanti dh tua-tua boleh la tunjuk album bertunang kt anak-anak..

10. makanan
  - ini adalah benda paling penting sekali..jangan lupa sediakan bajet untuk jamuan makan..pilihla catering @ masak sendiri..kalo tamau renyah2 ni amik ja catering..kalo family korang mmg rajin n terer bab-bab masak ni masak la sendiri..

11. tentukan wakil pihak lelaki dan perempuan sebagai jurucakap
  - biasanya orang tua yang berpengalaman la..

12. tentukan jumlah pihak keluarga lelaki yang nk datang 
  -benda ni penting sebab senang la nak bajet jumlah tetamu yang hadii nanti..so boleh la kita masak ikut bajet..tadak la membazir ni..kang masak untuk 1000 org mkn yg dtg 100 je..kn dh membazir tuh.


psst..kalau ada apa-apa yang tertinggal nanti aku hapdet len oke..stakat ni yg ni jer aku ingat.. :)





one step closer

hi  kawan-kawan

now...

i'm officially engaged with gemokk..

22.12.2012



psssttt..kami sama-sama sehat hokeyy.. :p

bekas hantaran untuk disewa

assalamualaikum kawan-kawan

kat sini kite nk promot bekas hantaran untuk disewa..ada 5 bekas suma..condition tip top..dok dalam plastik lagi taw..ni bekas hantaran kite masa bertunang dulu..tapi sekarang dah tanak guna..rasa sayang plak dok terbiar dalam plastik..so kalo ada sesapa nak sewa bolehla emel kite..harga?? jangan risau..sangat berpatutan..only rm150 untuk 5 bekas..amacam??murah x?murah x??untuk yg nk bertunang tu boleh la kalo nk jimat-jimat kn..yg nk kawen pon ok jugak..tp kita cuma ada 5 bekas jelah..hehe..
ok lah.kalo berminat jangan lupa emel kite taw..

nellynad_88@yahoo.com








pssstt.. : abaikan gambar tapak kaki tuh..kite malas edit..hahaha..